Ζαμπούρα/Κρεατοκόλοκο

Το λαχανικό αυτό είναι είδος μεγάλου κολοκυθιού με ανοιχτό πράσινο χρώμα και λευκή προς κίτρινη ανοιχτόχρωμη σάρκα, μικρά, εδώδιμα κουκούτσια και ευδοκιμεί σε ζεστό περιβάλλον με άφθονο νερό. Φυτεύεται τους μήνες Απρίλη και Μάη και συλλέγεται το καλοκαίρι, κατά τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο. Είναι φυτό ανθεκτικό στις συνθήκες της Κύπρου και δεν έχει ανάγκη από λιπάσματα. Τα αφήνουν να μεγαλώσουν αρκετά πριν τα κόψουν ώστε να έχουν περισσότερη σάρκα. Αρκετά σπόρια τους φυλάγονται για αναπαραγωγή τους την επόμενη χρονιά. Τα άνθη τους δεν χρησιμοποιούνται για κουπέπια όπως τα άνθη των υπόλοιπων κολοκυθιών γιατί παράγουν λιγότερα και ως αποτέλεσμα θα είχε την μειωμένη καρποφορία του φυτού.

Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν ακόμα και ως διακοσμητικό αφού το αποξήραναν και το μπογιάτιζαν με μοτίβο σχημάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις φύλαγαν μέσα τα μαχαιροπίρουνα τους. Η κύρια χρήση του όμως ήταν και είναι στην μαγειρική. Σε αρκετές περιοχές της Κύπρου το μαγειρεύουν γεμιστό. Σύμφωνα με την κυρία Δέσποινα Αρέστη, στο χωριό της στην Ακανθού, το είχαν ως επίσημο τους πιάτο και το έφτιαχναν κοκκινιστό με τρεις διαφορετικές παραλλαγές, με κοτόπουλο ή χοιρινό ή αρνί. Το παρουσίαζαν στον γαμπρό όταν επισκεπτόταν την οικογένεια της νύφης για να τη ζητήσει σε γάμο. Το γεγονός ότι δεν είχαν πολύ κρέας παλαιότερα, δείχνει πόσο σημαντικό ήταν αυτό το πιάτο για αυτούς, αφού μόνο σε επίσημες περιστάσεις όπως Χριστούγεννα και Πάσχα κατανάλωναν κρέας.

Το κολοκύθι αυτό έχει μια ιδιαίτερη γλύκα, είναι ζουμερό – περισσότερο από τις υπόλοιπες ποικιλίες κολοκυθιών, είναι άοσμο και νερωτό. Θέλει προσοχή στο μαγείρεμα του για να μην βγει νερόβραστο. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να τηγανιστεί αρκετά ώστε να εξατμιστεί το νερό που περιέχει. Κατά το μαγείρεμα του είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται πάντοτε φρέσκα υλικά.

Πρώτα τσιγαρίζεται το κρεμμύδι με μπόλικο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Στη συνέχεια προστίθεται το κρέας μέχρι να κοκκινίσει. Η ζαμπούρα κόβεται κατά μήκος στη μέση και έπειτα σε φέτες σε σχήμα μισοφέγγαρου και προστίθεται κι αυτή μαζί με τα υπόλοιπα υλικά: λίγο νερό, φρεσκοτριμμένη ντομάτα, ντοματοπολτός, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και άλλα μπαχαρικά της επιλογής σας (συνήθως κύμινο) και αφήνεται να «καταστηθεί» δηλαδή να εξατμιστεί το νερό και να δέσει. Πριν εξατμιστεί όλο το νερό, προστίθεται μπόλικο ελαιόλαδο. Μπορεί να μαγειρευτεί και σε χύτρα ταχύτητας που θα βοηθήσει το κρέας να μαλακώσει περισσότερο. Αν προστεθεί αρνί, του δίνει μια πολύ πλούσια γεύση.