Ανθοί Γεμιστοί

Στις καιρικές συνθήκες της Κύπρου, ένα λαχανικό το οποίο κάνει θραύση όταν του παραχωρηθεί η ανάλογη ποσότητα νερού, είναι το κολοκύθι. Λόγω της αυξημένης ανθοφορίας του, πολλά από αυτά τα άνθη συλλέγονται για να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους. Η γιαγιά μου συνήθιζε να τους φτιάχνει τηγανιτούς με ζάχαρη, τηγανιτούς με αυγά και πατάτες αλλά και γεμιστούς με τυρί. Το πιο κοινό πιάτο όμως, είναι γεμιστοί με ρύζι και κιμά χοιρινό.

Είναι σημαντικό οι ανθοί να συλλέγονται όταν είναι ανοιχτοί και να γεμιστούν μέσα σε λίγες ώρες γιατί αλλιώς θα κλείσουν και δεν θα είναι εύκολο να γεμιστούν. Πλένονται καλά και ετοιμάζεται η γέμιση τους. Αυτή γίνεται τσιγαρίζοντας κρεμμύδι και σκόρδο, στη συνέχεια προστίθεται χοιρινός κιμάς, φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και αρωματικά όπως ρίγανη, δυόσμος ή άλλα μπαχαρικά της επιλογής σας. Αφού εξατμιστεί το νερό, προστίθεται ρύζι και τσιγαρίζεται καλά. Αφήνεται να κρυώσει και ξεκινά το γέμισμα των ανθών.

Ετοιμάζεται μια κατσαρόλα κόβοντας μια πατάτα και επικαλύπτοντας τον πάτο της μαζί με λίγο ελαιόλαδο ώστε να μην αρπάξουν οι ανθοί όταν ψήνονται. Ένας-ένας οι ανθοί γεμίζονται και διπλώνοντας προς τα μέσα ένα-ένα όλα τα πέταλα του, σχηματίζεται ένα μικρό πουγκί. Τοποθετούνται στην κατσαρόλα ο ένας δίπλα από τον άλλο ώσπου να καλυφτεί ο πάτος. Οι επόμενοι θα απλωθούν πάνω από τις άλλες στρώσεις. Προστίθεται νερό και ελαιόλαδο ώσπου να καλυφτούν όλοι οι ανθοί και τοποθετείται ένα πιάτο ανάποδα από πάνω για να λειτουργεί ως βαρίδιο ώστε να μην ανοίξουν οι ανθοί σαν σιγοψήνονται. Είναι έτοιμοι όταν τραβήξουν όλο το νερό.