Τερτσελλούθκια

Γνωστά και ως: Τερτσελλούθκια/Κουλουρούθκια με το έψημα ή χαρουπόμελο/τερατσόμελο

Τα τερτσελλούθκια είναι ζυμαρικά τα οποία ετοιμάζονται με αλεύρι χωριάτικο, προζύμι (προαιρετικά), λίγο αλάτι, λάδι και νερό. Τα έφτιαχναν και νηστίσιμα όταν δεν έβαζαν λάδι κατά την παρασκευή τους. Τα κατανάλωναν κυρίως κατά τη γιορτή του Τιμίου Σταυρού ή σε άλλες περιστάσεις που νήστευαν. Στην Καρπασία είχαν και το όνομα Λουλούθκια (λουλούδια), μάλλον από το σχήμα που είχαν, σαν μικρό σπιράλ. Τα έφτιαχναν επίσης και σε σχήμα μικρού δαχτυλιδιού.

Στις κατεχόμενες περιοχές, είχαν άφθονα χαρούπια (Ceratonia siliqua), τα γνωστά ως τεράτσια στην κυπριακή διάλεκτο. Η κατανάλωση προϊόντων με χαρουπόμελο ήταν πολύ συχνή. Το χαρουπόμελο είναι χυμός από τα χαρούπια ο οποίος ζεσταίνεται μέχρι να αποκτήσει υφή σαν μέλι.

Στις ελεύθερες περιοχές αφθονούσαν τα σταφύλια. Με αυτά έφτιαχναν πληθώρα προϊόντων και ένα από αυτά ήταν το έψημα – χυμός σταφυλιού ο οποίος ζεσταινόταν μέχρι να εξατμιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού του και να μείνει το τελικό προϊόν που έχει την ίδια ρευστότητα σαν μέλι – όπως το χαρουπόμελο.

Αφού ετοιμαστεί η ζύμη για τα ζυμαρικά, αφήνεται να ξεκουραστεί, συνήθως για μισή ώρα. Στη συνέχεια ανοίγεται σε ένα μακρύ, λεπτό κουλούρι και κόβεται σε μικρά κομμάτια τα οποία τυλίγονται σε σχήμα σπιράλ ή δαχτυλιδάκια. Όταν ετοιμαστούν όλα, σιγοβράζουν μια ποσότητα από έψημα ή χαρουπόμελο με λίγο νερό και όταν ζεσταθεί, ρίχνουν μέσα τα κουλουράκια. Άλλοι επιλέγουν να τα ψήσουν πρώτα σε νερό και να τα βάλουν στο τέλος μέσα σε έψημα ή χαρουπόμελο. Είναι σημαντικό να ψηθούν σωστά για να μην παραμείνουν σκληρά.

Σερβίρονται ζεστά και έχουν μαστιχωτή υφή και μια ξεχωριστή, γλυκιά γεύση.