Γνωστό και ως: Πομηλοροτηανιά/Στραπατσάδα
Αυτό το πιάτο αποτελεί ένα από τους πιο απολαυστικούς εκπροσώπους τους κυπριακής κουζίνας. Για το μαγείρεμά του χρησιμοποιούνται ώριμες, ζουμερές ντομάτες, χαλλούμι και αυγά ενώ ορισμένοι επιλέγουν να προσθέσουν και κρεμμύδι. Είναι ένα πιάτο που απολαμβάνεται κυρίως το καλοκαίρι αφού οι ντομάτες ωριμάζουν αυτή την εποχή και τότε είναι πιο γλυκές και αρωματικές.
Αρχικά, τσιγαρίζεται το κρεμμύδι αν το χρησιμοποιούν, αλλιώς ξεκινάνε απευθείας βάζοντας λάδι και τις φρεσκοτριμμένες ντομάτες σε ένα τηγάνι. Ψήνονται σιγά σιγά μέχρι να εξατμιστεί η περίσσεια υγρασία. Τότε προστίθενται τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύονται μαζί με τις ντομάτες μέχρι να δημιουργηθούν κορδέλες από ψημένο αυγό. Τέλος, προστίθεται το χαλλούμι που προσδίδει τη δική του νότα και μαστιχωτή υφή.
Απλά καρυκευμένο με αλάτι και πιπέρι, αυτό το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο, ιδανικά με φρέσκο ψωμί για να απορροφήσει όλο το ζουμί από τις ντομάτες.
Περνούσα τα περισσότερα καλοκαίρια μου με τη γιαγιά, τον παππού και τον αδερφό μου στο εξοχικό του χωριού μας, και ήμουν αρκετά τυχερή να απολαμβάνω φρέσκα αυγά από τις κότες της θείας μου και φρέσκες ντομάτες από τα χωράφια του παππού μου. Όλα τα φαγητά της γιαγιάς μου ήταν γεμάτα γεύση και χρώμα. Αυτές οι αναμνήσεις θα μου μείνουν αξέχαστες.
